Elu käib



*Hoiatus – ebamõistlikult pikk postitus.
Taas on möödunud mõni hetk. Campaniast on saanud Kastoria, Itaaliast Kreeka. Nüüd ei teagi enam kust alustada, sest toimunud on palju. Campania piirkond on väga ehe Itaalia. Tabasime momenti, kui itaallased elasid oma talvist hooajavälist vaikelu, turiste polnud ja kõik oli väga päris. Roomaga on sel piirkonnal ainult nii palju ühist, et ka väiksemad linnad ja külad on räpased. Koeraga on teinekord üsna keeruline jalutada. Maas leidub kõike, alates hambaproteesivormidest kuni surnud kasside käppadeni. Sekka loomulikult kohutavas koguses paberit, toidujäätmeid ja muud. Kohalikud ei tundu seda märkavat ja elavad oma rütmi. Vaatasime oma arhitektist majaomaniku Giovanni liikumist. Tööpäev pidi tal algama kell 8.00, läks ta vahemikus 8.35-9.15. Lõunastama saabus ta koju kell 13.00 ja tagasi tööle läks nelja paiku. Õhtuks jõudis tagasi vahemikus 19.00-20.00. 13.00-16.30 on õudusfilmikaadrite aeg, kus tänavad on tühjad ja ainult prügi lendab tuules. Kinni on ka poed ja söögikohad. Söömisega on väiksemates kohtades üllatavalt keeruline, sest hommikust süüakse varakult ja kui me sooviks väljas einestada 11.00 paiku, siis on pakkuda veel ainult saiakesi (saia nad söövad ikka hullumeelselt palju). Õhtusöögiga on ka nii, et köögid avatakse 19.00,19.30 või mõnes kohas ka 20.00. Enamasti oleme esimesed kliendid ja kohalikud saabuvad alles 21.00-22.00 ajal. Ja siis süüakse palju. Kogused on täiesti eraldi teema :)

Campania piirkonna vaatamisväärsustest külastasime loomulikult Vesuuvi ja Pompeid. Vesuuvi jaoks valisime parima võimaliku päeva, ilm oli selge ja ilus. Madalhooajal saab autoga tõusta umbes 1000m kõrgusele (hooajal tõenäoliselt mitte) ja sealt edasi minnakse jala. Üles saab päris kraatri äärele ja näeb ka suitsusambaid, sest tegu on ju tegevvulkaaniga. Kõrgus 1281m. Turiste oli õnneks vähe ja nii sai rahulikult uudistada ja vaateid nautida. Pompeii asus meist (ehk Vesuuvi otsesest jalamist) paarikümne kilomeetri kaugusel. Kujutasin seda kuidagi väiksemana ette, aga tegelikkuses on tegu suure linnaga ja paljud hooned on taastatud. On päris linnas jalutamise tunne ja 3 tunniga jõudsime näha sellest vaid osa. Väga uhke! Herculaneumisse kahjuks ei jõudnud. Ehk järgmisel korral. Pompeist koju sõites otsustasime tee äärest apelsine osta. Siinsed apelsinid on suured ja maitsvad ning püüame neid kohustusliku saia vahele võimalikult palju süüa. Apelsine oli müümas vahva perekond, saime jutule ja lõpuks lahkusime apelsinide, ananassi ja 2 pudeli kingitud koduveiniga. Olime veini suhtes skeptilised, kuid proovida kindlasti tuli. Meie üllatuseks oli tegu väga maitsva kergelt gaseeritud rosé tüüpi veiniga. Ühesõnaga tasub julgelt kõik pakutu vastu võtta :) Väikeses putkas oli muide rakendatud kogu pere – ema, isa, tütar. Mida nad seal kolmekesi kogu päeva teevad on arusaamatu, aga see tundub ka üks Itaalia eripärasid olevat, et ühe inimese tööd teeb vähemalt 2, kui mitte 3-4 inimest.

Meie majake Vesuuvi jalamil asus linnast veidi eemal, aga kodutee äärde jäi mitu söögikohta, villat. Väga paljudes villades on suured söögikohad ja neid hoitakse lahti ka hooajaväliselt. Inimtühjana. Nii saime sageli  süüa üsna privaatsetes tingimustes. Ega nad ei tundu ise ka uskuvat, et kliendid sisse astuvad ja nii oli sage olukord, kus kelneril tuli jope seljast ära võtta ja minna kokka otsima. Ühel õhtul sõime söögikohas, kus peeti pika laua ääres sünnipäevapidu. Ei puudunud ka pillimehed ja kaasa lauldi ikka kõva häälega. Väga vahva. Meie samal ajal proovisime menüüst leida midagi, mida oleks võimalik tellida. No näiteks proovisin võtta Napoli pitsat, mille peale sain vastuse: “Ei ... seda kahjuks ei saa. Pitsat teeme nädalavahetusel.” jne :) Külastasime ka meile kõige lähemat viinamarjaistandust, jalutasime istanduse omanikuga tema valdustes ringi ja saime nautida “kerget” lõunat, degusteerida tema toodangut. Oleme aru saanud, et kohalikelt pole mõtet küsida, et millise piirkonna veinid on Itaalia parimad, sest nad on kõik väga patriootilised ja ilmselgelt on kogu riigi parim just see, mida nemad parasjagu pakuvad.

Nädalakene taas möödas ja sõit Apuulia maakonda (saapa konts). Linna nimega Conversano. Nüüd oleme juba sealtki edasi liikunud, aga kuna postitus kisub väga pikaks, siis teen siinkohal pausi. Püüan järgmise kirjutise juba mõne päeva pärast valmis saada.

Seniks aga tervitused Kreekast! Hetkel on laupäev, sajab. Päevaks on meil paar plaani, aga õhtuks valmistame miskit head näksimist ja elame kaasa Eesti Laulule.

Autor: John C. Maxwell
Pealkiri: 15 hindamatut kasvuseadust, jälgi neid ja saavuta oma potentsiaal
Ilmumisaasta: 2017
Formaat: pehmekaaneline
Lehekülgi: 319 lk
Kirjastus: Million Mindset OÜ
Hinnang: 5/5

“Peanuts” koomiks: “Kogu see elu – seda on mu jaoks liiga palju. Ma olen sündimise päevast alates olnud segaduses. Ma arvan, et kogu jama seisneb selles, et meid visatakse siia ellu liiga kiiresti. Me pole korralikult valmistunud.”
“Mida Sa siis tahtsid … kõigepealt soojendust või?”

"15 hindamatut kasvuseadust" jäi mulle silma ühel Kinnisvarakooli koolitusel. Sirvisin seda mitmel päeval, ikka lõunapauside aegu. Kohe ei ostnud. Jäi närima. Haarasin selle siis raamatupoest oma öökapile ja lugesin kohe umbes 50 lehekülge. Siis jäin pidama. Kuidagi polnud päris see. Hiljem võtsin raamatu veel korduvalt kätte. Alustasin taas algusest. Jäin ikka pidama. Nüüd siis tuli see minuga reisima ja olgugi, et olin plaaninud lugemisse võtta ühe teise raamatu, kraamisin hoopis selle kotipõhjast välja. Tundub, et õige aeg on kätte jõudnud. Mõni raamat laseb end pikemalt oodata.

Ehkki raamatu idee on mõistetav ka vaid sisukirjeldusega tutvudes ja paljud mõtted on ikka need samad "vanad head", see kõnetas. Keskendu kasvamisele, mitte eesmärkidele ja saavutad oma potentsiaali. Hetkel see mind puudutab, aitab enesega tööd teha. Inspireerib tegelema oma hoiakutega, avastama oma tugevusi ja oskusi, hoida rohkem ühenduses eesmärkidega.

Mulle meeldivad väga süsteemid, kuigi järjepidevust jääb teinekord vajaka. Vahel alustan oma süsteemide põhjalikku organiseerimist või muutmist, kuid jätan siis asja soiku. Tean ka miks. Kipun tegema liiga keerulisi süsteeme ja siis jään nende järgimisel oma argipäevas hätta. Tunnen, et raamat andis ka selles uut hoogu. Selleks, et süsteem toimiks, peab ta olema lihtne ja sirgjooneline, seda peab olema kerge korrata. Nüüd jääb üle vaid tegutseda.

Autor soovitab raamatu peatükid jaotada nädalatele ja iga peatükiga pikemalt töötada, pidada päevikut. Otsustasin siiski lugeda raamatu korraga läbi, aga ei välista, et mõnda peatükki veel üle loen. “On sul isiklikuks arenguks plaan olemas?”. Kui mul on, siis need on vast pigem mõtted, ideed, strateegiad, eesmärgid…aga päris isikliku arengu plaani ... pole. Ma polnud selle peale varem nii mõelnud. Isiklik areng ei juhtu iseenesest. Kuidagi vist olen lootnud, et kasv on automaatne, aga lootus pole strateegia. Ja lihtsalt “olla elus, kuni sellega ära harjud” mulle ei sobi. “Mida Sina teeksid, kui teaksid, et kindlasti õnnestud?”

Kasvamisele keskendumine on igatahes väga sümpaatne. Kasvuteadlikkus – keskendub teekonnale, teeb sind ja teisi küpsemaks, eluaegne, muudab sind, jätkub eesmärgi saavutamisest olenemata.)

Mina olen üks neist, kellele meeldib raamatuid omada. Mul on ikka tagamõte ka - et saaks raamatutega töötada, nendesse märkmeid teha või olulisi kohti enda jaoks kuidagi kergelt leitavaks muuta. Sel korralgi kogunes märgitud kohti üsna palju ja mõtlesin neist mõne siiagi üles kirjutada. Vast rohkem enda jaoks. Nopped, mis tundusid hetkel tähtsad meeles pidada. Ehk annab ka raamatust parema ülevaate. Ühesõnaga siin need on:
-       Harvardi ülikooli psühholoog Jerome Bruner “Sa pigem tegutsed end tundesse, kui lased tunnetel viia end tegutsemisse.” Niisiis, tegutse! Kogu motivatsioonijutt on lõks. Kui oled juba millegi tegemisega alustanud, alles siis tuleb mängu motivatsioon ja aitab tegevusega jätkata.
-       Ernest Newman “Suur helilooja ei asu tööle, sest on saanud inspiratsiooni, vaid saab inspiratsiooni, sest on asunud tööle.” Beethoven, Wagner, Mozart ja Bach istusid kõik iga päev maha, et teha tööd, mis neil käsil oli. Nad ei raisanud oma aega inspiratsiooni ootamisele.
-       John Williams “Tekitasin endale väga varakult harjumuse iga päev midagi kirjutada – head või halba. On head päevad ja on vähem head päevad, aga ma teen teatud arvu lehekülgi enne, kui ma tunnen, et päev on korda läinud.”
-       Carl Jung “Su visioon saab selgeks vaid südamesse vaadates. Kes väljaspoolt otsib, see unistab. Kes seestpoolt otsib, see ärkab.”
-       Pea meeles, et soovitud kohta Sa üksi minnes ei jõua. Sa vajad teel teiste inimeste abi.
-       Mark Caine “Esimene samm edu suunas astutakse siis, kui keeldutakse olemast oma ümbritseva keskkonna ohver.” Kui oled alati oma klassis parim, oled vales klassis.
-       Muuda juhuslik kasvamine teadlikuks kasvamiseks.
-       Positiivne hoiak.
-       George Lorimer “Kui tahad õhtul rahulolevana magama heita, pead igal hommikul otsusekindlusega ärkama.”
-       E. M. Gray “Edukal inimesel on harjumus teha asju, mida inimesed ei armasta teha. Ega edukale inimesele neid samuti ei meeldi teha, aga tema eesmärgi tugevus kaalub selle ebameeldivuse üle.” Arendada endas võimet kasvuprotsessi väärtustada ja nautida.
-       Fookus tänases päevas. Kui oskad tänast päeva väärtustada ning nautida, siis investeerid tänasesse. Täna tehtud väikesed sammud viivad tuleviku suurteni.
-       Saadi “Ole kannatlik. Kõik on enne lihtsaks saamist raske.”
-       Hakka kohe pihta. Vahet pole, millisel kellaajal Sa seda loed, tee praegu kokkulepe hakata tänasest kasvama. Võta see esimene tund täna enne magamaminekut. Võta see aeg täna ja järgnevad viis päeva. Tõenäoliselt ei ole sul tuju. Tee seda siiski!
-       Harvey Firestone jr “Täna algab kõik, mis edaspidi juhtub.”
-       Fred Allen “Sa elad vaid üks kord. Kui korralikult hakkama saad, piisab sellest ühest korrast kenasti.”
-       Ja ole tänulik, sest need, kes vett joovad, peavad kaevukaevajaid meeles pidama.
-       Bratislava rabi Nachman: “Kui Sa pole homme parem kui täna, siis milleks Sulle homne?”

John C. Maxwell on koolitaja ja pastor, kes on uurinud ja tegelenud enam kui 50 aastat personaalse arenemise teemadega. Tema raamatud on peamiselt keskendunud juhtimisele: "Juhtimise viis taset", "Olge rahvainimene", "Üheskoos võidukaks", "21 vääramatut juhtimisseadust", "Liidrite kuldaväärt tarkus".

Denis Waitley “Isiklik areng tugineb usule, et oled enese arendamiseks vajalikku pingutust, aega ja energiat väärt.” Usun. Loen

Kastoria, Kreeka
09.02.2018

Comments

Popular Posts