Ole enda poolt


Õhtu käes. Rohetavatele puulatvadele paistab veel päeva viimne päike. Peagi on pime. Kasutan siis saabuvat hämarust vabandusena, et arvuti taha istuda. Püüd jäädvustada loetud ridu. Nii. Kohe tuleb võtta paus. S on otsustanud, et õhtune jalutuskäik ei kannata oodata.  Ehk märkas temagi kaduvat päikesekuma. Eks läheme siis sellest killukesi püüdma. 


Hommik tüürib juba päeva poole. Eile ei jätkanudki. Tegelesin muuga. Nüüd hakkas siiski kripeldama. Püüan taas soonele saada. Päev on ilus. Soe. Nädal jahedamat ilma on suvesoojuse juba meelest viinud. Varsti kibelen õue, kuid "Vaid üks asi" veel enne. 

Autor: Rick Hanson
Pealkiri: Vaid üks asi: Buddha aju arendamine ühe lihtsa praktika haaval
Ilmumisaasta: 2018
Formaat: pehmekaaneline
Lehekülgi: 208 lk
Kirjastus: Pegasus

Et oma meeli puhastada. Et mõtteid selgemana hoida. Et endast rohkem aru saada. Et enesega tööd teha. Loen teadlikult ja huviga raamatuid, mida võiks nimetada eneseabiraamatuteks. See väljend on omandanud kuidagi kehva kõla ja seetõttu nimetan neid raamatuid inspiratsiooniraamatuteks. Inglise keeles meeldib mulle väljend Self-Improvement. Leian neist tihti mõtteid, mis tekitavad uusi mõtteid, mis omakorda inspireerivad olema mingil viisil parem. Tõlgendama keerulisi või negatiivseid olukordi/mõtteid teisel viisil. Edasiviivamal viisil. Kõrvus hakkas kohe kõlama "If you want to make the world a better place, take a look at yourself, and then make a change." (MJ: "Man in the Mirror") Sobib mantraks. Nii lihtne unustada. Usun sellelesse. Siiralt. 

"Vaid üks asi: Buddha aju arendamine ühe lihtsa praktika haaval." sattus minu kätte juhuslikult. Ikka raamatupoes. Otsides raamatut hoopis kellelegi teisele. 

Hetkel olen võtnud eesmärgiks lugeda korraga kolme raamatut ja plaanin nii ka jätkata. Üks ilukirjanduslik teos, üks inspiratsiooniraamat ja üks raamat erialast kirjandust. Väga mõnus ja vaheldusrikas. 

Rick Hanson on varasemalt tuntust kogunud raamatuga "Buddha aju", mis väidetavalt pakub toimivad praktikaid oma elukvaliteedi parandamiseks. Kuidas mõjutada positiivselt oma neurokeemilisi süsteeme, et tuua ellu meelerahu ja tasakaalu. Hanson on neuropsühholoog, kes on lektoriks Oxfordi, Harvardi ja Stanfordi ülikoolidele. Ta on kirjutanud 5 raamatut ja on jätkuvalt aktiivne. 


"Vaid üks asi" on lihtne abivahend, et endale iga päev korra otsa vaadata. Võtta endale üks pisike hetk päevas, et saada paremaks. Peatükk päevas - väga hea viis selle raamatu lugemiseks. See teeb umbes 3 lk päevas, mis aitavad veidi mõelda selle üle, kuidas olla enda vastu parem, kuidas nautida elu, kuidas olla tugevam, kuidas elada täiel rinnal, olla rahus ja tasakaalus. Mind kõnetasid harjutused: "Ole enda poolt", "Märka, et sul on juba praegu hästi", "Armasta oma sisemist last", "Aeglusta". Lihtsad praktikad. Vajan siiski nende meenutamist. "On rahvatarkus, et meel võtab selle kuju, millel ta asub; moodne täiendus ütleb, et aju võtab selle kuju, millel ta asub. Kui näiteks asetad oma meele sageli muredele, enesekriitikale ja vihale, siis võtab aju lõpuks ärevuse, madala enesehinnangu ja teiste peale ärritumise kuju ehk moodustab vastavad neuraalsed struktuurid ja dünaamika. Kui sa aga asetad selle näiteks tähelepanekule, et sinuga on kõik korras, endas hea nägemisele ja minnalaskmisele, siis hakkab aju aegamisi võtma rahuliku tugevuse, enesekindluse ja sisemise rahu kuju." (Rick Hanson)

Lihtsad asjad ei tule lihtsalt. Et kõigist neist tõdedest kasu oleks, tuleb neid harjutada. Tegelda oma mõtete, sõnade ja tegudega, et suurendada endas positiivseid omadusi. Minule kõlab järjest mõistlikumalt, et kuna mõistus on seotud bioloogiaga, siis kehtivad ka samad seadused: mida enam aega sellele kulutad, seda enam tagasi saad. 

Muide. Hetkel lugemisel: Hargla "Kolmevaimukivi" (varsti läbi), loen erialase kirjanduse osas üle  Gordoni "Õpetajate kooli" ja alustan Singeri "The Untethered Soul'i" lugemist. Loen

Pärnu 
10.06.2018

Comments

Popular Posts