La Belle Sauvage




Aeg on kulgenud märkamatult. Detsembrist on saanud jaanuar, Tallinnast Berliin. Paar postitust on jäänud vahele. Ehk kirjutan need hiljem.

Berliinis on külm, peagi liigume lõuna poole. Täna sajab. Tegelikult küll on see nädala esimene sadu, nii et kurta ei saa. Kõle suurlinn, kuid kuidagi rahulik on olla. Tavapärase turistitamise asemel oleme sulanud kulgemise rütmi. Hommikud on pikad - T on töine; mina kirjutan, loen, pildistan; kutsikas magab. Lõunal suundume välja - uitame, sööme, ahmime kultuuri. Õhtul oleme rohkem kutsika päralt. Rahulik ja mitte väga meielik, aga huvitaval kombel naudime mõlemad. 

Juba homme asendub rahulik linnarütm maantee kilomeetritega. Seegi on põnev. Oleme koos nii palju käinud, et nüüd jääb vaid rõõmu tunda sellest, kui lihtne ja sujuv on taoline liikumine. 

Pesitseme Berliini kesklinnas, kuid ei tunneta suurlinna suurust. Kummaliselt rahulik on - inimesed liiguvad mõõdukas tempos, igaüks ajab vaiksel moel oma asja. Rohelust on vähevõitu ja S kipub juba vaikselt nurisema. Täna pidime temaga minema Tiergarteni parki... ja nüüd sajab. S on võtnud enda kanda sisehoovi valvamise ja on pidevalt aknal. Vajadusel pahandab häälekalt uute tulijatega. Õnneks on neid "uusi" vähe. Vahepeal pikutab ja vihmaga õue ei kipu. Hommikul sikutasin ta märjast hoolimata lühikesele jalutuskäigule. Ega ta ei nautinud. 
Nüüd proovis T teda suunata "oma asju ajama" kivisillutisega terrassile, aga preili meil nõustub siiski üksnes mururibaga. Sammusid siis õue.

Täna asume vaikselt pakkima ja homme võtame suuna Nürnbergi peale. Ligi 500 km sõitu ja viimane õhtu Saksamaal. Nii siis siin toimetame. Nädal saab tänasega juba oludud. Ikka rahul ja õnnelikud. Jääks nüüd see vihm ka juba järgi...

"Without stories, we wouldn't be human beings at all." Philip Pullman
Autor: Philip Pullman
Pealkiri: "The Book of Dust: La Belle Sauvage"
Ilmumisaasta: 2017
Formaat: kõvakaaneline
Lehekülgi: 546 lk
Kirjastus: David Fickling Books & PENGUIN
Hinne: 5/5

"This is my dust. Dust with a capital 'D," says Philip Pullman


Oh seda rõõmu! Minu aastatetagune lemmik "Tema tumedad ained" on saanud lisa. 17 aastat ootamist ja siin see nüüd on - "La Belle Sauvage"...


Tegevus toimub ajaliselt 10 aastat enne "Tema tumedate ainete" sündmuseid ja järgmistes osades juba 10-20 aastat hiljem. Lubatud on taas triloogiat. 

Malcolm Polstead elab Thamesi kaldal asuvas pubis küllaltki turvalist ja õnnelikku elu. Ühel paduvihmasel talvel lähevad omavahel raksu teaduse, religiooni ja poliitika jõud, ning nihkuvad kõik Malcomi senise elu tugisambad. Ees ootab poisi elu suurim seiklus kanuus, mille küljele on maalitud La Belle Sauvage (tõlkes "the wild beauty"?) ...

Lugesin raamatu ilmumist oodates mitmeid eksitavaid pealkirju, et "Tema tumedad ained" saab endale lõpuks järje, kuid tegu ei ole ei järje- ega ka eellooga. Nagu autor ise on öelnud - see ei ole ei "prequel" ega "sequel", vaid "equel".

Salakoodid, mõistatused, luuramine - märksõnad, mis viivad tagasi lapsepõlve. Otsiks nüüd üles kõik oma kunagised lemmikud... Õnneks raamatud ei küsi vanust :)

11-aastane Malcolm on väga sümpaatne ja tasakaalukas kangelane (selliseid jääb raamatutes järjest vähemaks), keda on kerge mõista. Soov ja naiivne julgus saada liiga vara täiskasvanuks. Kahjuks kaasneb sellega ka arutult suur vastutus.
"The pleasure of knowing secrets was doubled by telling them to people" - La Belle Sauvage
Võrreldes "Tema tumedate ainetega" tundub uus sari kuidagi normaalsem/reaalsem/tavapärasem/ päriselulisem? Ilmselgelt hädas sobiva sõnastuse leidmisega. 
Autor ise on öelnud, et kujutab raamatus võitlust kahe vastandi vahel: sõna- ja mõttevabadus vs despootlik ja totalitaarne organisatsioon.

Nauditav lugemine. Kõnetavad kirjeldused. Ilus!
"The rain had stopped, but the air was heavy with moisture and bitterly cold. A nimbus of mist surrounded every street light so that they looked like golden dandelion seed-heads, and the drip of water from the eaves was unceasing as Coram and Sophonax walked slowly along the riverfront."

Pullman on öelnud ühes oma intervjuus "Tema tumedate ainetest" rääkides:
"I'm trying to write a book about what it means to be human, to grow up, to suffer and learn". See kehtib ka "Põrmu raamatu" kohta! Moraalselt kaunis lugemine ja sobiks kindlasti ka koolide lugemisnimekirjadesse. Õnneks sealt juba "Tema tumedad ained" leiab. 

"We'll find a way. There is a way. We just don't know it yet. Don't stop..." - La Belle Sauvage

Kes pole veel lugenud, siis Pegasus andis aasta lõpus uuesti välja "Tema tumedad ained": "Kuldne kompass", "Inglite torn", "Vaigust kiiker"
Loen.

Berliin
11.01.2018

Comments

Popular Posts