A bookshop keeps many secrets



Kathleen Kelly kiri Joe Fox-le (“You’ve Got Mail”): Sometimes I wonder about my life. I lead a small life. Well, not small, but valuable. And sometimes I wonder, do I do it because I like it, or because I haven’t been brave? So much of what I see reminds me of something I read in a book, when shouldn’t it be the other way around? I don’t really want an answer. I just want to end this cosmic question out into the void. So good night, dear void.”

Olgugi, et minu öökapp oli võtmas hirmuäratavaid mõõtmeid ja raamatud olid sätitud juba kindlasse lugemisjärjekorda … kui näppu jääb selline raamat, siis on vaid üks lahendus. Süütunde leevendamiseks tuleb öökapp raamaturiiulisse tühjaks organiseerida ja alustada lugemist.
 
“It’s time to turn the pages of her past…”

Autor: Stephanie Butland
Pealkiri: Lost For Words
Ilmumisaasta: 2017
Formaat: pehmekaaneline
Lehekülgi: 352 lk
Kirjastus: Bonnier Books
Hinne: 4/5

Päris kindel, et ma pole ainus lugemispisikust nakatanu, kes pärast 1998 aasta filmi “You’ve Got Mail” on peas mänginud mõttega avada päris oma enda hubane raamatupood. Ikka päris oma “The Shop Around the Corner”, ikka selline nagu oli filmis Kathleen Kelly-l (Meg Ryan). Loveday Crdew-l ei olnud küll päris enda raamatupoodi, kuid ta töötas just ühes sellises.

“Anyone who’s worked in a bookshop for longer than an afternoon will tell you that people buy books for all sorts of reasons. There’s the simple love of books, of course: the knowledge that here is an escape, a chance to learn, a place for you heart and mind to romp and play. Recommendations, TV shows, desire for self-improvement, the need to impress or the hope of better self. All valid reasons, none of them guaranteeing that the book will be opened at all. I think my mother liked the covers, the word “classics,” and the possibility of other worlds.”

Raamat “Lost For Words” jäi näppu oma kaanekujunduse tõttu, sest milline raamatuhuviline suudaks vastu panna? Pettuma ei pidanud. Lugu kaldub küll peagi raamatutest kõrvale, kuid tugeva taustajõuna jääb see põhilugu siiski saatma. Juttu tuleb tüdrukust, kes armastab raamatuid rohkem kui inimesi, aga miks see nii on …  no see selgub juba lugemise käigus. Traagiline saatuselugu, soojad inimsuhted, muidugi ka armastus … nii inimeste kui ka raamatute vastu – selline oleks märksõnadest koosnev kokkuvõte.

Ilmselgelt ei armasta ma raamatute ümberjutustusi, sest need jätavad fantaasiale ja avastusrõõmule nii vähe ruumi. Otsin ise teiste kirjutisi lugedes või raamatuid uurides end kõnetavaid killukesi ja märke, et raamat võiks mulle lugemisrõõmu pakkuda. Seni on see retsept töötanud ja olen pidanud pettuma harva.

Raamat sobis täpselt jõulukuu kiireks lugemiseks. Nüüd saan taas hakata kuhjama oma öökapile lugemist ootavaid teoseid. Kõigepealt nopin riiulist välja kaks raamatukogust kaasa toodud “Raamatuga kevadesse” raamatut. Alustan siis nendest.

Tubane detsember on mõnus. Ja ma … Loen.

“A bookshop is not magic, but it can steal away your heart.A bookshop is not magic, but it can slowly heal your heart.”

Tallinn

11.12.2017

Comments

Popular Posts