Ühe ajastu lõpp



Autor: Mihkel Mutt
Pealkiri: Kooparahvas läheb ajalukku
Ilmumisaasta: 2012
Formaat: pehmekaaneline
Lehekülgi: 464 lk
Kirjastus: Fabian
Hinne: 5/5

Taas sombune, sajab. Päevavalgust polegi, hommikust hoolimata.

Olen Mihkel Muti teoseid häbiväärselt vähe lugenud. Varasemalt on mulle kätte sattunud vaid “Hiired tuules,” mille lugemisest on küll üksjagu aega möödas, kuid mille lugemiselamuse kauge sära pole sugugi veel täielikult tuhmunud. Mida lehekülg “Kooparahvas läheb ajalukku” edasi, seda sagedamini elasin läbi sisemist pahameelt, “miks ma pole Muti raamatuid varasemalt rohkem lugemiseks haaranud?...” Nojah [ikka ohates], ega juba möödunud/(ilmselt ka raisatud) aega tagasi ei keera ja nii saan endale vaid pühalikult kinkida lubaduse, et kaevun kodumaise kirjanduse paremikku ja võimaldan [oi kui kohmakas sõna] endal sagedamini tunda rõõmu andekate kaasmaalaste kirjutistest.

Igal õigel eestlasel on raamat kindlasti juba loetud, aga peaks leiduma veel minusuguseid, siis paari sõnaga sisust ka.

Sündmustik leiab aset aastate 1960-2010 Eestimaal. Värvikas kultuuriseltskond ehk Kooparahvas käib koos koopas ja üheskoos igatsetakse vaba Eestit. Koobas on muidugi Vabaduse väljaku serval asuv KuKu klubi. Mida selle suure vabadusega aga peale hakata siis, kui see ühel hetkel imekombel saabubki? Nii mõnelgi kipub vaba pind jalge alt kaduma...

Oma koha otsimine, ideaalid ja tegelikkus, püüdlus parema poole, loobumine... Kurb ja aus kogum kultuuriinimeste saatuselugudest.

Kas Eesti aeg tuleb või jätkub kõik vanamoodi, kas Eesti aeg võib kaduda ja vana kord tagasi tulla?

Kunagise KuKu klubi seltskonna sisukas meenutus.

“Imelik tunne on: nagu kaaluta olekus – kui kaalu all pidada silmas mälu. Ma tundun endale juba ise nagu ei-tea-kust pärit. Keegi ei mäleta enam seda, mida ma tegin varem.”

Mida lugeda M. Mutilt järgmiseks? Võtan plaani “Hiired tuules” ja “Eesti ümberlõikaja”.

Lugemiseni! Loen.
Tallinn
30.11.17

Comments

Popular Posts