I was born with a reading list I will never finish



Olen siin nüüd veidi mõtisklenud, kuidas alustada raamatublogi esimest postitust. Esimene tundub ju kuidagi oluline, märgiline. Ja kirjutada tahaks ikka nii, et poleks hiljem piinlik lugeda. Samas ei hakka ükski sõnastus päris hästi klappima – ei tundu siiras, aus. Seega lihtsalt alustan, ilma alguseta. Lihtsalt otsast peale.
“Lugeja elab enne surma tuhat elu,” lausus Jojen. “Inimene, kes ei loe, elab vaid ühe.”

– see tsitaat elab läbi paljude suude juba oma elu, aga kirjutatud sõnastuses pärineb see George R. R. Martini fantaasiasarjast “Jää ja tule laul” ja on lugemise hetkest saadik minuga kaasa jalutanud. Eks ma ka vist elan nii – kellegi kirjutatud eludes. Ja naudin seda. Iga viimset kui hetke! Harva suudan end veenda mõnd raamatut pooleli jätma ja enamasti ei pettu, sest kõigist neist olen enda jaoks midagi leidnud. Samas on muidugi loodud nii palju põnevat kirjasõna, et kõike ei jõua oma napi elu jooksul lugeda ja nii oleks vast mõistlik teha sisukaid ja väärt valikuid.

Ühest valikust nüüd hakkangi pihta, sest otsustasin ka omamoodi EV100-le pühendatud kingituse teha ja lugeda rohkem kodumaist ja kodumaast kõnelevaid ilusaid raamatuid. Küpses otsus liituda Tallinna Keskraamatukogu lugemisprogrammiga “Raamatuga kevadesse” ja koostada esmalt endale viieteistkümnest raamatust koosnev nimekiri viiekümne pakutud raamatu seast. 15 asemel valisin küll esimese hooga 16, kuid seda seepärast, et Viivi Luige “Varjuteatrit” olen varasemalt lugenud, kuid ei suutnud seda valikust välja jätta. Sametine ja sügavroheline, kauni sisuga. Ei olnud südant..

Viivi Luik “Varjuteater”


Mats Traat “Tants aurukatla ümber”

Lea Jürgenstein “Peterburi eestlaste lood”

Mari Saat “Matused ja laulupeod”

A. H. Tammsaare “Ma armastasin sakslast”

Jaak Juske “Lood unustatud Tallinnast”

Ilmar Tomusk “Kuue kuuga tankistiks”

Mihkel Mutt “Kooparahvas läheb ajalukku”

"Eesti mõttemaastikud: Ööülikooli loengud”

“Arvo Pärt peeglis: vestlused, esseed ja artiklid”

Dave Hutchinson “Euroopa sügis”

Douglas Wells “Jänki seiklused Hiiumaal”

Sofi Oksanen, Imbi Paju “Kõige taga oli hirm: kuidas Eesti ajaloost ilma jäi"

Cornelius Hasselbatt “Ma armastasin eestlast”

Aino Kallas “Mu saatuse maa”

Abdul Turay “Väike valge riik”

Jätkan siis lugemist ja alustan vaikselt kirjutamisega. Esialgu konarlikult, kuid mis sellest ikka. Loen.

Comments

Popular Posts